Bismillahirahmanirahim..
Assalamualaikum...
Minum petang arynie aku buat roti puri dengan kuah kari sardin. Simple je cara die,
Bahan-bahan:
1 1/2 Cawan air suam
6 Sudu besar minyak masak
5 Cawan tepung gandum
2 Sudu teh yis
1 Sudu teh garam
4 Sudu teh gula pasir
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kering dan kemudian masukkan air
2. Uli sampai jadi bentuk doh.
3. Biarkan die rehat sekejam dalam 1-2 jam
4. Tumbuk- tumbuk doh supaya angin die keluar
5. Bulat- bulat kan doh, uli atas papan penggelek. ( kalau aku lepas gelek aku tekap dengan cawan, then uli lagi sekali bg nipis lagi)
6. Goreng dalam minyak yang panas.
Untuk kuah kari sardin pulak,
Bahan-bahan:
2 Biji bawang merah
Serbuk kari ikan
Sardin
Garam
Gula
Cafa-cara:
1. Tumis bawang merah sampai naik bau
2. Masukkan bancuhan serbuk kari ( Serbuk kari + Air)
3. Masukkan sardin. Hancur- hancurkan isi ikan
4. Tambahkan gula dan garam secukup rasa.
Okay dah siap menu petang!
Catat Ulasan