Bismillahirahmanirahim…
Assalamualaikum..
Lama rasa tak menulis. Sibuk sangat rasa kebelakangan nie. Kesihatan pun tak berapa baik sangat. Nie pun baru sembuh. Moga aku akan terus sihat sentiasa. Aminn
Petang nie aku rajin sikit🤣 so aku buat kek batik ganache. Tengok bahan semua ada, so proceed jela, alang-alang tekak pun rasa nak makan kek.
So nie resepi cara aku, simple je.
Bahan-bahan;
150gram butter/ majerin
1/2 tin susu pekat
2 cawan milo
3 tbsp serbuk koko
30 pcs biskut marie ( di patah-patahkan)
Cara-cara;
1. Panaskan kuali dan cairkan majeri/butter. Guna api sederhana je.
2. Masukkan 1/2 tin susu pekat.
3. Masukkan 2 cawan milo.
4. Masukkan 3 tbsp serbuk koko.
5. Kacau semua bahan sebati. Kemudian masukkan biskut marie yang telah di patahkan.
6. Tutup api dan kemudian alihkan adunan ke dalam bekas, sejukkan di dalam peti ais.
Bahan-bahan Ganache;
1/2 cawan milk choc
1/2 cawan whipping cream
1 sudu majerin/ butter
Cara-cara;
1. Double boil milk choc, tambahkan satu sudu majerin/butter dan 1/2 cawan whipping cream.
2. Kacau sebati adunan.
3. Tuang adunan ke atas kek batik dan rata kan.
4. Sejukkan di dalam peti ais.
Okay dah siap. Then boleh makan😆
Catat Ulasan