Assalamualaikum…
Petang nie mood rajin sikit, tekak rasa nak makan manis, so arynie aku buat brownis kedut. Nie cara aku,
Bahan-bahan;
Bahan A.
1/2 cawan butter
1 cawan dark coklat beryl’s
Cara-cara;
1.Cairkan coklat dengan kaedah double boiled.
2. Selepas coklat cair, masukkan 1/2 cawan butter dan kacau sebati. Biarkan sejuk.
Bahan B.
1 cawan gula perang
1/2 cawan gula castor
3 biji telur gred B
Cara-cara;
Kacau semua bahan sehingga sebati. Tidak perlu terlalu lama sehingga kembang, bole guna senduk sahaja.
Bahan C.
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar baking powder
2 sudu besar serbuk koko
Cara-cara;
Satu kan semua bahan kemudian ayak kan.
Cara-cara;
1. Masukkan bahan A ke dalam bahan B dan kacau sebati.
2. Kemudian masukkan bahan C yang telah di ayak tadi dan kacau sebati. Balik kaut sahaja jangan terlebih kacau.
3. Taburkan kacang walnut dan coklat chip sebagai hiasan ( kalau nak)
4. Sapukan butter pada loyang, alaskan dengan baking paper.
5. Bakar pada suhu 160 degree selama 40 minit. ( bergantung pada oven masing-masing)
6. Jangan terus keluarkan apabila sudah siap bakar, buka sedikit pintu oven baru lah kedut terbentuk.
Selamat mencuba!
Bole tonton di YouTube dan
Catat Ulasan